Leende affärskvinna glad på grund av positiva förändringar från Bernafon hörapparater som pratar med en klient i en röd skjorta

Praktiska tips

Med en Bernafon hörapparat kommer du att uppleva många positiva förändringar.

Kom i gång och använd dina hörapparater 

Grattis till ditt beslut att köpa hörapparater från Bernafon. De första tre till nio veckorna är de viktigt att du använder dina hörapparater så att du vänjer dig vid dem. Vi ger dig vägledning så ditt köp blir till en maximerad upplevelse 

1) Börja där det är tyst

Använd dina hörapparater de första dagarna i hemmet eller i andra tysta miljöer. Läs gärna högt – det hjälper dig att vänja dig vid ljudet av din egen röst.

2) Ta pauser

När du använder hörapparater hör du ljud du inte har hört på ett tag – det här är fantastiskt men kan också vara tröttsamt. Bär dina hörapparater i några timmar första dagen och lägg till en timme varje dag efter det. 

3) Prata med människor

Med dina nya hörapparater blir talet tydligare och du kan lättare delta i samtal. Men det krävs övning, så ring dina vänner, bjud in dem eller boka bord på din favoritrestaurang. 

4) Missa inte dina uppföljningsbesök 

Dina nya hörapparater behöver finjusteras – och det gäller särskilt i början. Prata med din audionom om de situationer som är mest utmanande för dig. 

5) Var inte rädd för att ställa frågor

Dina nya hörapparater ger dig så många nya intryck och möjligheter att det ibland kan vara överväldigande. Prata med din audionom så att du förstår hur du ska använda dina hörapparater på bästa sätt.

Samtal mellan 3 affärskvinnors

Få mest nytta av dina Bernafon hörapparater

 • Använd alltid dina hörapparater i hemmet. Ha ögonkontakt när du pratar med andra personer. Undvik bakgrundsljud om det går.
 •  Fokusera på personen närmast dig på jobbet. Ha ögonkontakt när du pratar med andra personer. Upprepa vad du hör och fråga om du missar någon information.
 • Be om ett bord i en lugn del av restaurangen och en bit från köket när du äter ute. Fråga om det finns en ljudslinga eller ett FM-system när du går på bio, teater, konserter och föreläsningar.

Skötsel av dina Bernafon hörapparater

Bernafon hörapparat bredvid moln av damm

Håll hörapparaterna rena

Det är viktigt att hålla dina hörapparater rena. Torka av dem regelbundet med en torr duk eller trasa. Det är också viktigt att ta bort öronvax, eftersom det kan orsaka tillfälliga fel eller i värsta fall skada hörapparaterna.

Läs mer detaljerade instruktioner för hur du rengör dina hörapparater

Bernafon bakom örat hörapparat bredvid vattenstänk

Håll hörapparaterna torra

Utsätt inte hörapparaterna för fukt (t.ex. genom att använda dem i duschen eller vid bad). Ta ur batterierna och placera hörapparaterna i ett tork-kit om de utsätts för vätska eller mycket hög luftfuktighet. Använd aldrig en hårtork eller mikrovågsugn för att torka en hörapparat.

Bernafon hörapparat bredvid stänk av potentiellt skadliga kemikalier

Undvik kemikalier

Hårsprej, hudlotion, oljor och parfym innehåller kemikalier som kan skada hörapparaterna. Ta alltid av hörapparaterna innan du använder denna typ av produkter och låt alltid produkten torka innan du tar på hörapparaterna igen.

En Bernafon minirite hörapparat bredvid en termometer med röd stapel som visar en varm temperatur

Undvik extrema temperaturer

Hörapparaterna ska aldrig utsättas för extrem värme. Lämna dem t.ex. inte i handskfacket i bilen.

Hur du rengör dina hörapparater

 • Använd handskar när du rengör dina hörapparater
 • Ta ur batterierna från hörapparater som inte är laddningsbara
 • Om du använder bakom-örat hörapparater, rengör hörapparaternas yta med våtservetter som inte innehåller alkohol. Detta beror på att de är belagda med en hydrofob beläggning som är känslig för alkohol. Se bruksanvisningen för rengöring av insatser och domer.
 • För i-örat hörapparater kan alla typer av våtservetter användas för att rengöra hörapparaternas yta.
 • Ett alternativ till våtservetter är rengöring med en luddfri bomullstrasa och mild tvål. Undvik att använda överflödigt vatten som kan tränga in i hörapparaterna.
 • Efter rengöring, släng handskarna och tvätta händerna noggrant med tvål och vatten eller använd handsprit.
 • Låt dina rengjorda hörapparater torka i en timme.
 • Illustration av tre böcker bredvid varandra visar onlinebibliotek med information om Bernafons hörapparater

  Mer information

  Mer information om dina Bernafon hörapparater finns på vår nedladdningssida. Här kan du ladda ned olika dokument och titta på videos.

 • Illustration av pratbubbla med utropstecken visar felsökningstips för Bernafons hörapparater

  Vanliga problem

  Vissa problem med dina hörapparater kan lösas enkelt. Här är några praktiska felsökningstips för de vanligaste problemen.

En leende audionom och en klient under en hörapparatmöte med Audionom

Fråga en audionom

Du kan även tala med din audionom om du har frågor om olika produkter, utföranden och tillbehör.

Hitta hörselklinik