Dina första dagar med nya hörapparater

Lär dig hur du får en bra start med dina nya hörapparater med hjälp av våra experttips och tricks.

De första veckorna med dina nya hörapparater är mycket viktiga.

Att vänja sig vid nya hörapparater kan vara en utmaning. Om det är din erfarenhet, oroa dig inte - det vänjer dig snart. Följ våra expertråd för att anpassa dig till dina hörapparater.

9 tips för en bra start med dina nya hörapparater

1

Börja där det är tyst.

Under de första dagarna ska du använda hörapparaterna hemma eller i andra lugna miljöer medan du vänjer dig vid dem och de nya ljuden omkring dig.

Du kommer att höra många fler ljud än tidigare - rinnande kranar, knarrande trappor, klirrande bestick. Det är vanligt att undra om världen verkligen låter som du hör den.

2

Öka användningstiden gradvis.

Att höra mycket mer ljud är fantastiskt, men det kan också vara tröttsamt.

Använd hörapparaterna under några timmar första dagen och öka sedan gradvis den tid du använder dem varje dag.

3

Vänj dig vid din röst och dina fotsteg.

I början kanske du lägger märke till din egen röst eller dina fotsteg, eftersom de förstärks av hörapparaterna. Det gör dem mer framträdande i början. Men det går snabbt för hjärnan att anpassa sig, och sedan kommer du att sluta lägga märke till dessa ljud.

Att läsa högt kan hjälpa dig att vänja dig vid ljudet av din egen röst.

4

Använd dina hörapparater hela dagen. varje dag.

Det är viktigt att du använder dina hörapparater så mycket som möjligt. De fulla fördelarna med hörapparater uppnås endast genom frekvent användning, även om de känns lite konstiga i början.

Använd dem i hemmet och i vardagliga situationer. De nya ljuden kanske förvånar dig till en början, men kommer snabbt att bli en naturlig del av ditt liv.

Du kan också sätta på TV:n och titta på ditt favoritprogram, shoppa, gå ut och promenera, leva ditt liv som du normalt skulle göra, med dina hörapparater på.

5

Ta pauser om du behöver det.

Om det blir lite för intensivt att bära hörapparaterna eller om du känner dig överväldigad av alla ljud, är det okej att ta av dem när du behöver en paus från ljudet.

Under tiden behöver du inte känna någon press om du känner dig lite obekväm i vissa situationer till en början - ta bara av dig hörapparaterna och sätt sedan på dig dem igen så snart du är redo.

6

Skapa en rutin.

Det går snabbt att vänja sig vid att använda hörapparater när man har fått rutin på det - då blir de en del av vardagen.

Det kan hända att du glömmer bort att sätta på dig dina hörapparater. Om det händer kan du lämna en lapp på nattduksbordet eller lägga in en påminnelse i din telefon.

Vanligtvis tar människor av hörapparaterna på kvällen när de gör sig redo för sängen. Om du lägger hörapparaterna på samma plats varje natt blir det naturligt att ta av dem och sätta på dem. Nattduksbordet är en bra plats att förvara hörapparaterna över natten.

Du bör rengöra dina hörapparater regelbundet, och det är en bra idé att göra det på morgonen eller vid en annan bestämd tidpunkt, så att du lätt kommer ihåg att göra det.

Rengöring och skötsel av hörapparater

7

Tala med människor fysiskt och i telefon.

Med dina nya hörapparater blir talet tydligare och du får lättare att delta i samtal - men det kräver övning.

Att prata med andra människor, både ansikte mot ansikte och i telefon, är en givande upplevelse för de flesta nya hörapparatanvändare. Plötsligt är talet tydligare och det kan vara lättare att följa med i konversationer.

Om du har en grav hörselnedsättning kanske du har undvikit att prata i telefon. Konversationer ansikte mot ansikte kan vara mer bekväma, eftersom du kommer att kunna läsa av den andra personens gester och kroppsspråk. Att tala i telefon är lite annorlunda, men återigen är det en ansträngning som är både givande och viktig för att skapa och förbättra sociala kontakter - och med hörapparater kan det bli mycket enklare för dig.

Så ring dina vänner, bjud över dem eller reservera ett bord på din favoritrestaurang.

8

Njut av att gå ut.

Medan du vänjer dig vid dina hörapparater är det viktigt att du är ute i olika miljöer.

Vissa bullriga situationer kan fortfarande vara utmanande medan du fortfarande håller på att vänja dig vid dina hörapparater. När du äter på restaurang kan du be om ett bord i en lugn del av lokalen för att hålla bakgrundsljudet nere. Om du har svårt att höra ska du hålla ögonkontakt under samtal och försöka fokusera på att kommunicera med den person som sitter närmast dig.

När du går på teater, föreläsningar, konserter eller film, fråga om det finns hörselslinga, infrarött eller FM-system. Då kan du ansluta dina hörapparater till dessa system för att höra ljudet direkt i dina hörapparater.

9

Gå på ett uppföljningsbesök hos audionom.

Dina nya hörapparater kan behöva finjusteras - särskilt i början.

Din audionom kommer sannolikt att be dig komma tillbaka för ett uppföljningsbesök. Här får du dina hörapparater finjusterade utifrån dina erfarenheter och utmaningar.

Prata med din audionom om de situationer som är mest utmanande för dig.

Ta tillfället att ställa frågor och berätta om eventuella problem som du har stött på. Det kan vara bra att ta med din dagbok - och även en nära släkting eller vän - till dina besök; de kanske också har lagt märke till något viktigt med din hörsel.

Ställ frågor för att försäkra dig om att du förstår hur du använder dina hörapparater på bästa sätt.